1η Ημέρα: Νέα Μάκρη – Κακαβιά –
Αργυρόκαστρο – Μπεράτι (510 χλμ)
Συγκέντρωση και αναχώρηση νωρίς το πρωί μ' ενδιάμεσες στάσεις για τον πρωινό μας καφέ και το μεσημεριανό μας, άφιξη στα σύνορα της Κακαβιάς. Θ' ακολουθήσει έλεγχος ταυτοτήτων – διαβατηρίων και αναχώρηση για να επισκεφθούμε το χωριό Βουλιαράτι ή αλλιώς Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940 – 1941, με την πλειοψηφία πλέον των πεσόντων να έχουν αναγνωρισθεί. Μετά το άνοιγμα των συνόρων, δόθηκαν χρήματα κι από την Ελληνική πλευρά ώστε να επιτευχθεί η αναστήλωση των μνημάτων και να συντηρείται σε μια πλέον καλύτερη κατάσταση. Έτσι κάθε χρόνο στην επέτειο του «ΟΧΙ» στις 28η Οκτωβρίου πραγματοποιείται κατάθεση στεφάνων εις μνήμην των Πεσόντων παρουσία μελών της Ελληνικής ηγεσίας και των Βουλιαρατινών (και μη) που βρίσκονται εκείνη την περίοδο στην περιοχή. Το στρατιωτικό κοιμητήριο στο Βουλιαράτι είναι το δεύτερο αναγνωρισμένο στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλήνων πεσόντων και το μοναδικό με αναγνωρισμένους πεσόντες. Το χωριό απλώνεται στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του όρους Κόζιακα, μια από τις κορυφές της οροσειράς του Πλατοβουνίου. Στο χωριό υπάρχει σχολείο, στο οποίο διδάσκονται τόσο η ελληνική όσο κι η αλβανική γλώσσα, και καλύπτει τις ανάγκες και των γύρω χωριών. Ακόμη, το Βουλιαράτι είναι διάσημο για την ίδρυση του μοναδικού ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στην Αλβανία, την στέγαση Οικοτροφείου Θηλέων στο βόρειο τμήμα του χωριού και το γραφικό Μεσοχώρι, στο κέντρο του οικισμού. Το Οικοτροφείο συντηρείται από την Μητρόπολη Αργυροκάστρου και υπεύθυνη είναι η Αδελφή Μαρία. Επόμενη επίσκεψή μας το χωριό Δερβητσάνη, τ' οποίο είναι το κεφαλοχώρι της Δρόπολης και της Βορείου Ηπείρου με γύρω στα 600 σπίτια με 900 μονίμους κατοίκους και μια διασπορά με 3500 Δερβιτσιώτες σ' όλο τον κόσμο. Το χωριό κατοικείται εξ ολοκλήρου από μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.
Στη Δερβιτσάνη ο κεντρικός Ιερός Ναός ρυθμού βασιλικής, που χτίστηκε το 1870 πάνω σε αρχαιότερο ναό, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία οικοδομήθηκε το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα κατά τα έτη 1870 – 1971. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση , η οποία ενισχύθηκε με πληροφορίες από τον αείμνηστο εφημέριο ιερέα μας πατήρ Μιχαήλ Ντάκο, ο συγκεκριμένος ναός οικοδομήθηκε στα θεμέλια παλαιότερου και μικρότερου ομώνυμου ναού. Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον επειδή το ρέμα που περνάει δίπλα από το ναό κατά του χειμερινούς μήνες, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στα τοιχώματά του και δεύτερον, διότι οι παλαιοί κάτοικοι του χωριού, αποφάσισαν να επεκτείνουν τις διαστάσεις του, μιας και ο πληθυσμός εκείνη την περίοδο είχε αυξηθεί σημαντικά. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ενορία της Δερβιτσάνης ανέκαθεν διέθετε σημαντικό αριθμό ιερέων, με τελευταίο τον άξιο κληρικό και σύμβολο του τόπου, τον αείμνηστο πατέρα Μιχάλη, ο οποίος από το έτος 1954 και μέχρι το 1967, λειτουργούσε στο χωριό και τις γύρω περιοχές. Έπειτα από το έτος 1990 και μέχρι το 1998 (έτος της κοιμήσεώς του) συνέχισε να υπηρετεί στην ενορία που τώρα βρισκόμαστε. Χρόνος για ξενάγηση και προσκύνημα και στη συνέχεια θ' αναχωρήσουμε για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, το Αργυρόκαστρο τ' οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, με πληθυσμό 43.000 κατοίκων περίπου. Η παλιά πόλη είναι εγγεγραμμένη (2005) στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες». Το Αργυρόκαστρο βρίσκεται σε μια κοιλάδα ανάμεσα στο Πλατοβούνι και τον ποταμό Δρίνο, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Στην πόλη δεσπόζει το Φρούριο του Αργυροκάστρου, όπου κάθε πέντε χρόνια διεξάγεται το Εθνικό Φολκλορικό Φεστιβάλ του Αργυρόκαστρου. Η πόλη είναι η γενέτειρα του πρώην Αλβανού κομμουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα και του σημαντικού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ. Φιλοξενεί το πανεπιστήμιο Εκρέμ Τσαμπέι. Η πόλη εμφανίζεται καταγεγραμμένη στην ιστορία το 1336 με το ελληνικό της όνομα, Αργυρόκαστρο ή Αργυρούπολη, ως τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αναχώρηση για το Μπεράτι και το ξενοδοχείο μας. Το Μπεράτ ή Μπεράτι, γνωστό και ως Βεράτιο ή Βεράτι είναι πόλη της νοτιοκεντρικής Αλβανίας, πρωτεύουσα τόσο της Επαρχίας όσο και του Νομού Μπεράτ. Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 71.000. Toν Ιούλιο του 2008 η παλιά πόλη, συνοικία Μάγκαλεμ, κατεγράφη εντός του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Άφιξη, τακτοποίηση στα δωμάτια, ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.
2η Ημέρα: Μπεράτι – Δυρράχιο – Τίρανα (101 χλμ)
Αναχώρηση μετά το πρωινό για να επισκεφθούμε το Κάστρο Βερατίου, τ' οποίο είναι βυζαντινό κάστρο στην πόλη Βεράτι της Αλβανίας. Χρονολογείται κυρίως από τον 13ο αιώνα και περιέχει πολλές βυζαντινές εκκλησίες και οθωμανικά τζαμιά. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο, στην αριστερή όχθη του ποταμού Οσούμ και είναι προσβάσιμο μόνο από το νότο. Το κάστρο χτίστηκε τον πέμπτο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδοσίο Β΄, και ξαναχτίστηκε κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και πάλι στο 13ο αιώνα από τον Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Α΄Κομνηνό Δούκα ξάδελφος του βυζαντινού αυτοκράτορα. Το κάστρο ήταν υπό την κυριαρχία του Ιωάννη Κομνηνού Ασέν στα μέσα του 14ου αιώνα. Τα κτίρια στο εσωτερικό του φρουρίου χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα και λόγω της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής τους σώζονται ως πολιτιστικά μνημεία. Ο πληθυσμός του φρουρίου ήταν χριστιανικός και είχε περίπου 20 εκκλησίες και μόνο ένα τζαμί, για τη χρήση της Τουρκικής φρουράς εκ των οποίων σώζεται μόνο μερικά ερείπια και η βάση του μιναρέ. Οι εκκλησίες του κάστρου καταστράφηκαν από χρόνια και μόνο μερικές έχουν απομείνει. Επίσκεψη σε μία από τις 20 εκκλησίες την Παναγία της Βλαχέρνας. Το Κάστρο απεικονίζεται στο Αλβανικό νόμισμα των 10 λεκ που εκδόθηκε το 1996 και το 2000. Αναχώρηση για την επόμενη επίσκεψή μας, το Δυρράχιο, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και το κυριότερο λιμάνι της Αλβανίας. Βρίσκεται στις ακτές της κεντρικής Αλβανίας, περίπου 33 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τίρανα. Είναι μια από τις αρχαιότερες και οικονομικά σημαντικότερες πόλεις της Αλβανίας. Το Δυρράχιο βρίσκεται σε ένα από τα στενότερα σημεία της Αδριατικής Θάλασσας, απέναντι από τα Ιταλικά λιμάνια του Μπάρι (σε απόσταση 300 χλμ.) και του Μπρίντιζι (σε απόσταση 200 χλμ.). Έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας και το νεότερο δημόσιο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αλεξάντερ Μοϊσίου. Έχει πληθυσμό 115.550 κατοίκους, ενώ η μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό 265.530.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, το αλβανικό όνομα της πόλης ήταν Durrës (Durrësi), σταδιακά αντικατέστησε την ευρύτατα διαδεδομένη χρήση της ιταλικής ονομασίας Durazzo. Η πόλη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και κατοπινά, ήταν γνωστή ως Επίδαμνος. Σταδιακά υπερίσχυσε η νέα ονομασία της, Δυρράχιο. Χρόνος ελεύθερος για περιήγηση και βόλτα στην παραλία της πόλης. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το μεγάλο Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο του Δυρραχίου χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. επί βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει ανασκαφεί μόνο κατά το ήμισυ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμφιθέατρα στη Βαλκανική χερσόνησο, είχε κάποτε χωρητικότητα 20.000 ανθρώπων και δεν υπάρχει ανάλογό του στην Αλβανία. Ανακαλύφθηκε περί το 1910 και σήμερα έχει γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Είναι υποψήφιο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Θ' ακολουθήσει ξενάγηση και στη συνέχεια θα παραμείνουμε στην πόλη για το μεσημεριανό μας φαγητό. Αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα. Πρώτη μας επίσκεψη ο Ναός της Αναστάσεως του Χριστού, είναι ο Καθεδρικός ναός των Τιράνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και θεωρείται από τους μεγαλύτερους ανατολικούς ορθόδοξους ναούς στα Βαλκάνια. Τα θυρανοίξια έγιναν στις 24 Ιουνίου 2012, με αφορμή τον εορτασμό της 20ής επετείου από την αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου. Ο αρχικός ναός χτίστηκε το 1865, αλλά κατεδαφίστηκε το 1967, προκειμένου να κτιστεί στη θέση του πολυώροφο ξενοδοχείο. Χρόνος για ξενάγηση και στη συνέχεια θα περιηγηθούμε με το πούλμαν όπου θα θαυμάσουμε τις κεντρικές πλατείες, τα Υπουργεία, τον Πύργο του Ρολογιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια, ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.
3η Ημέρα: Τίρανα – Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά – Φιέρι – Άγιοι Σαράντα (294χλμ)
Μετά το πρωινό αναχώρηση για να επισκεφθούμε και να προσκυνήσουμε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του Γένους, την Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι. Η Ιερά Μονή, όπου ο τάφος του, βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας, στην ανατολική όχθη του Άψου ποταμού, κοντά στο χωριό Κολικόντασι της Μεγάλης Μουζακιάς. Απέχει μερικά χιλιόμετρα από την πόλη Φίερι. Χτίστηκε μεταξύ Αυγούστου 1813 και Ιουνίου 1814 από τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή, όταν αυτός περιέλαβε στο πασαλίκι του το Μπεράτι και την περιοχή του. Ό Αλής, μπαίνοντας στο Μπεράτι, θυμήθηκε τον Πατρο—Κοσμά και κάλεσε τον Μητροπολίτη Βελεγράδων Ίωάσαφ, Β', τον οποίον πρόσταξε να κόμη την ανακομιδήν του αγίου και να κτισθή και μοναστήριον έπ' ονόματι του αγίου τιμώμενον, επειδή τον γνώρισε ως αληθή άνθρωπο του Θεού». Στο εξωτερικό της κόγχης του Ιερού γίνεται αναφορά στον Αλή Πασά. Τα λείψανα του αγίου φυλάσσονται στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα για λόγους ασφαλείας. Είναι τοποθετημένα σε μια απλή ξύλινη λάρνακα. Από το σκελετό των λειψάνων λείπουν η κάρα, πού κλάπηκε το 1917 από Αυστροουγγαρούς και πιθανόν βρίσκεται σήμερα σε μουσείο της Βιέννης και μικρά τεμάχια, που βρίσκονται σε προσκυνηματικούς ναούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τους Άγιους Σαράντα. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια, ξεκούραση. Χρόνος για μια πρώτη βόλτα στο παραλιακό τμήμα της πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση.
4η Ημέρα: Άγιοι Σαράντα – Χειμάρρα (110χλμ)
Μετά το πρωινό αναχώρηση διασχίζοντας πανέμορφες γαλάζιες παραλίες, πρώτη μας στάση η παραλιακή πόλη Χειμάρρα. Θα επισκεφθούμε το Ναό των Αγίων Πάντων που έχτισε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και το σχολείο Όμηρος τ' οποίο είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο στην περιοχή τ' οποίο λειτουργεί υπό την μέριμνα της Ορθόδοξης εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου. Η Χειμάρρα χωρίζετε σε δύο τμήματα, την άνω χώρα τ' οποίο είναι και το ιστορικό κομμάτια και την κάτω χώρα η οποία αναπτύσσετε τουριστικά. Χρόνος ελεύθερος στο παραλιακό κομμάτι για μπάνιο και μεσημεριανό φαγητό. Αναχώρηση νωρίς το απόγευμα για το ξενοδοχείο μας. Ξεκούραση. Χρόνος για βόλτα στην περιοχή. Δείπνο και διανυκτέρευση.
5η Ημέρα: Άγιοι Σαράντα – Βουθρωτό – Εξαμίλι – Πρέβεζα – Νέα Μάκρη
Αναχώρηση μετά το πρωινό για να επισκεφθούμε την Αρχαία Πόλη, το Βουθρωτό. Είναι αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη στην Αλβανία, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από τους Αγίους Σαράντα σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Κατοικημένο από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα Ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής. Μετά από μια περίοδο υπό βυζαντινή διοίκηση και σύντομη κατοχή από τους Βενετούς, η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι αρχαιότερες αποδείξεις για εγκατάσταση πληθυσμού στην πόλη χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 8ο αιώνα π.χ. αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις που φτάνουν μέχρι τον 12ο αιώνα π.χ. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει ευρήματα από Κορινθιακή κεραμική του 7ου αιώνα και Αττική κεραμική του 6ου αιώνα αλλά δεν ανακάλυψαν προϊστορικά ευρήματα. Το Βουθρωτό είχε σημαντική στρατηγική σημασία, απέναντι του βρισκόταν ο Πορθμός της Κέρκυρας με το οποίο γινόταν η μετακίνηση στη Μεγάλη Ελλάδα, αποτελούσε τη σύνδεση ανάμεσα στον "Ελληνικό" και τον "βαρβαρικό" κόσμο. Στάθηκε το ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια στην αρχαία Χαονία, το άλλο ήταν οι σημερινοί Άγιοι Σαράντα. Η Ακρόπολη ήταν χτισμένη στις όχθες της Λίμνης του Βουθρωτού, η πρώτη επέκταση της Ακρόπολης της πόλης που κτίστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. έγινε τον 5ο αιώνα π.Χ Στα πρώτα χρόνια που ξέσπασε ο Β΄ Πελοποννησιακός Πόλεμος (413 π.Χ. - 404 π.Χ.) οι Κερκυραίοι οικοδόμησαν στην περιοχή οχυρώσεις, σαν ανεξάρτητη πόλη το Βουθρωτό ήταν υποτελές στη γειτονική Κέρκυρα. Ξενάγηση στον χώρο και στη συνέχεια θ' αναχωρήσουμε για το χωριό Εξαμίλι. Είναι χωριό της Αλβανίας που βρίσκεται στα νότια της χώρας. Ανήκει στην Επαρχία Αγίων Σαράντα στον Νομό Αυλώνα. Είναι χτισμένο σε μία στενή λωρίδα γης, ανάμεσα στο στενό της Κέρκυρας και στη λίμνη του Βουθρωτού. Ανοικοδομήθηκε κυρίως μετά το 1991 και την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας. Παλαιότερα στην θέση του υπήρχαν μερικές πολυκατοικίες για φυλακισμένους στρατιώτες και η θερινή κατοικία του ηγέτη της χώρας Εμβέρ Χότζα. Σύμφωνα με απογραφή του 2014, ο πληθυσμός της περιοχής ανερχόταν στους 9.215 κατοίκους από τους οποίους ο πληθυσμός των Ελλήνων ανερχόταν στους 4.207. Αναχώρηση για τα σύνορα του Μαυροματίου. Θ' ακολουθήσει έλεγχος ταυτοτήτων – διαβατηρίων και αναχώρηση για την Πρέβεζα μ' ενδιάμεση στάση. Άφιξη στην Πρέβεζα για το μεσημεριανό μας φαγητό. Αναχώρηση για το δρόμο της επιστροφής μ' ενδιάμεσες στάσεις. Άφιξη το βράδυ με τις καλυτερότερες αναμνήσεις.!
Ημερομηνία Αναχώρησης: Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2025.
Τιμή συμμετοχής κατ' άτομο σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο: 375,00€.
Τιμή συμμετοχής σε μονόκλινο δωμάτιο: 445,00€.
Περιλαμβάνονται:
- Η μεταφορά των εκδρομέων με ιδιόκτητο κλιματιζόμενο πούλμαν.
- Απεριόριστο ΔΩΡΕΑΝ Wi – Fi.
- Τοπικός ελληνόφωνος πιστοποιημένος ξεναγός όλες τις ημέρες.
- 01 διανυκτέρευση στο ΜΠΕΡΑΤΙ στο GRANDWHITECITYHOTEL 4 *.
- 01 διανυκτέρευση στα ΤΙΡΑΝΑ στο DOROCITYHOTEL 4*.
- 02 διανυκτερεύσεις στους ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ στοVOLAHOTEL 4*.
- 4 πρωινά & 4 δείπνα.
- Ασφαλιστική κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.
- Αρχηγός – συνοδός του γραφείου μας.
- Φ.Π.Α.
- Διόδια.
Δεν περιλαμβάνονται:
- Ποτά, αναψυκτικά.
- Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
- Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους.
Σημείωση: Το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει για την ομαλότερη διεξαγωγή των επισκέψεών μας χωρίς καμία παράλειψη!
Καλό Ταξίδι!